Koolmees (Parus major)

mannetjevrouwtjenestkuiken

De koolmees is de grootste en de meest algemeen voorkomende soort van de in ons land broedende mezen. Opvallend bij de koolmees is zijn zwart/witte kop-tekening en gele buik. Bij het mannetje loopt er een brede zwarte streep van kin tot aan de onderzijde van zijn gele buik, bij het wijfje is deze streep smaller en de vogel is valer. De koolmees is een standvogel die vooral ‘s winters dicht bij onze huizen komt vooral als u bij vorst en sneeuw pinda's en vetbollen in de buurt ophangt. Ook het ophangen van nestkastjes is belangrijk om de vogel broedgelegenheid te bieden. Het beste is dit te doen vr de winter want de koolmees begint al in januari aan de inspectie van de kastjes waar overigens ook in wordt geslapen. De koolmees zingt een aardig maar eenvoudig liedje. Het nest wordt meestal in de tweede helft van april gebouwd en het legsel kan uit tien of meer eieren bestaan.